14 Jul 2015

Salam Eidul Fitri Dari Si Hijau

Raya dah dekat. Biasanya dekat nak raya ni saya akan ditugaskan oleh isteri saya untuk menukar wang kertas di bank untuk dijadikan duit raya. Tahun ini tidak lagi. Bukan bermaksud kami tak bagi duit raya dah tetapi kami dah buat tabung khas untuk simpan duit RM5, RM10 dan RM20 sejak awal tahun lagi. Sebenarnya saya cuma teruskan simpanan sihijau (Duit RM5). Isteri saya yang simpan wang kertas RM10 dan RM20 hehehe.

Jadi...buat pertama kali dalam sejarah hidup saya nak berhari raya....tak perlu guna duit gaji terkini untuk bagi duit raya.....Alhamdulillah.

Sebut pasal gaji, bulan ini gaji gomen dah dapat awal. 9 hb dah masuk dah. Bulan depan...hujung bulan baru masuk seperti biasa. Kalau tak beringat....konfom makan serdak kuih lah 2 minggu lepas raya nanti. Itupun kalau ada lagi lah. Oleh yang demikian.....saya dah bertekad untuk tidak guna duit gaji yang telah diterima awal ini selagi belum 25hb iaitu tarikh ia patut masuk ke akaun jika bukan kerana nak raya ni. Gaji bulan lepas yang masih ada dalam akaun gaji telah dipindahkan ke akaun yang lain. Jadi, sekarang ni saya akan hanya gunakan duit di akaun yang bukan akaun gaji itu. Doakan semoga saya Berjaya!

Selamat Menyambut Eidul Fitri.
Maaf Zahir Batin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: