26 Mar 2007

DNA Jasmin

Eja : Mama, maafkan Eja mama. Eja dah terlanjur dengan Zamri. Masa tu Eja tak tahan dengan godaan syaitan mama. Eja lupa pada mama. Sekarang ni Eja dah mengandungkan anak Zamri.
Mama: Hah! Takpelah. Mama akan pastikan si Zamri tu bertanggungjawab. Walaupun mama tak sukakan bapak dia, demi mengelakkan keluarga kita malu, mama sanggup berbesan dengan tua kutuk tak sedar diri si M. Rajoli itu.

Seminggu kemudian.

Eja: Mama, Zamri kemalangan! Dia dah meninggal!
Mama: Alamak.... malulah kita macam ni. Tapi bagus jugak. Tak payah mama berbesan dengan tua kutuk tak sedar diri M. Rajoli itu.

Seminggu kemudian. Malam pertama.....

Razman: Abang akan mencintai Eja sehingga ke akhir hayat abang. Percayalah. Abang dah lama cintakan Eja. Sejak kita di bangku sekolah lagi. Bila mama abang suarakan hasrat untuk bermenantukan abang, abang terus setuju. Lebih-lebih lagi, mama cakap boleh kahwin free.. lagilah abang happy.....
Eja: (Hanya tersenyum kelat.. dalam hati beliau menangis kerana baru kehilangan Zamri)

Lapan tahun kemudian.

Tua Kutuk M. Rajoli: Masa kamu kahwin dengan Eja dulu, dia mengandung anak Zamri. Dia mengandungkan Jasmin..... cucu aku.
Razman: Apa? Patutlah aku dapat kahwin free dulu.

Setengah jam kemudian.

Razman: Ko keluar dari rumah ini. Bawak anak haram tu sekali. Aku tak nak tengok muka korang lagi.
Korang tahu tak kesudahan cerita ni? Tak tahu? Tulah.. korang sibuk mendengar komen dan kutukan pengkritik tetap Pusat Pendidikan Khayalan 5 yang pernah bertaubat gila-gila selepas balik dari umrah dulu-dulu tapi kembali aktif menyanyi akibat lagu duet beliau bersama penagih tegar menjadi kegemaran ramai semula setelah dinyanyikan oleh anak penyanyi yang seangkatan dengannya tu sampai tak ada masa nak tengok drama melayu yang sungguh menyayat hati ini. Sedih gila babi gua cakap lu. Dengan ujian DNA guna dekat segelen darah (kalau CSI pakai air liur ja). Dengan fesyen baju Eja yang macam penyanyi utama Boria tu. Dengan lagu sedih yang entah berapa kali jadi latar belakang. Dan yang paling mengkagumkan ialah kematian Jasmin dipilih sebagai penghujung cerita. Habis salah jangkaan aku bahawa Jasminlah yang akan menyatukan kembali Eja dengan si pak sanggup itu.

Arghhh.... bosannya malam minggu bila tiada perlawanan Liga Perdana Inggeris!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: